Signaalinkäsittelytekniikan laboratorio
Digitaalitekniikan perusteet

Luennot
Sivukartta
Sanasto
Laskuharjoitukset

Synkronisten sekvenssipiirien erikoistapauksia

Mealyn kone on kaikkein yleisin synkroninen sekvenssipiiri. Jopa toinen pääluokka, Mooren kone, voidaan esittää Mealyn koneen erikoistapauksissa. Tällä sivulla käsitellään (kytkentämalleiltaan) erityyppisiä sekvenssipiirejä. Näistä ehdottomasti tärkein ryhmä on erilaiset laskurit (counter). Muut voi lukaista yleissivistyksen vuoksi.

Peruslaskuri ja ohjattava laskuri

Peruslaskuri
Piirillä ei ole ottosignaaleja, se kiertää tilaketjua. Jokainen ketjun tila toistuu määrävälein esim. 0,1,2,0,1,2,jne..
Tilaketjun yksi kierros on laskentajakso,
tilojen lukumäärä = laskentajakson pituus.
Anto = piirin tila.

Ohjattava laskuri
Tilakierto on edelleen itsenäinen, ottosignaalit eivät vaikuta siihen. Antoon taas vaikuttaa sekä senhetkinen tila että ottosignaalit. (Tällöin antosignaalit eivät välttämättä toistu samanlaisina, vaikka piirin tilakierto on vakio kuten peruslaskurissa.)

Muita erikoistapauksia

Sekvenssipiirin rajatapaus
on piiri, jossa uusi tila riippuu vain ottosignaalien arvosta eikä nykytilasta. On epäselvää, onko tämä enää oikeaoppinen sekvenssipiiri. Antosignaaliin vaikuttavat sekä nykytila että otot. Erikoistapaus tästä piiristä on synkronoiva rekisteri.

Synkronoiva rekisteri:

Asynkronisia ottoja
Edellisen piirityypin erikoistapaus, synkronoiva rekisteri, lisätään usein piiriin, jossa on kellosignaalista riippumattomia eli asynkronisia ottoja. Tällöin synkronoiva rekisteri tahdistaa asynkroniset ottoa muuhun piiriin s.e. synkronoitavat signaalit tuodaan kiikkujen ottoihin ja niiden annoista saadaan synkronoidut signaalit. Siis asynkroniset signaalit muutetaan synkronisiksi signaaleiksi.

Lisätietoja:


Tämän sivun sisällöstä vastaa aura@wooster.hut.fi
URL: http://signal.hut.fi/digis/luento8/erikois.html
Sivua on viimeksi päivitetty 30.08.2002.