Signaalinkäsittelytekniikan laboratorio
Digitaalitekniikan perusteet

Luennot
Sivukartta
Sanasto
Laskuharjoitukset

ASM (Algorithmic State Machine)

ASM -kaavio on perinteisen tilakaavion graafisesti havainnollisempi muoto. ASM -kaavio ei ole yhtä yleismaailmallinen kuin perinteinen tilakaavio, mutta se on toisaalta huomattavasti selkeämpi ja siten takaisinpäin synkronisten sekvenssipiirien suunnittelussa.

ASM kaavio piirretään ASM:n toiminnallisen määrittelyn ja lohkokaavion perusteella. Se kuvaa yksikäsitteisesti synkronisen sekvenssipiirin toiminnan ja sisältää kaiken piirin toteuttamisen kannalta tarpeellisen informaation. ASM -kaaviossa on symboleja (tila, anto, päätöslohko sekä ehdollinen anto) ja niihin liittyviä merkintöjä. Symbolit kuvaavat siis ASM:n tiloja, tilasiirtymiä ja niihin liittyviä ehtoja. Merkinnät antavat lisätietoja.

ASM -kaavion pääkohdat

Myöhemmissä esimerkeissä (luennot 9 ja 10) esitellään ASM-kaavion käyttöä osana synkronisen sekvenssipiirin suunnittelua. Tässä käydään kuitenkin lyhyesti yhteenvetona läpi tärkeimät ASM -kaavion merkinnät:

  • tila = suorakaide, tilakoodi ilmoitetaan suorakaiteen oikeassa yläkulmassa
  • tilan nimi on ilmoitettu ympyrän sisällä, tilaa kuvaavan suorakaiteen vieressä
  • päätöslohko = ehto tilasiirtymälle (ottosignaalin nimi) = salmiakki, jossa on ehtona päätökseen vaikuttavan ottosignaalin nimi. Vaihtoehtojen (ottosignaalin arvo 1 tai 0) mukaan lähtee nuolet salmiakin kulmista uusiin (päätöstä seuraaviin) tiloihin
  • tilaan liittyvä antosignaali = antosignaalin nimi, joka on kirjoitettu tilalohkoon sisälle. Tämä antosignaali toteutuu aina ko. tilassa
  • anto, joka riippuu suoraan ottosignaalista = ehdollinen anto = pyöristetty suorakaide. Tämä seuraa päätöslohkon jälkeen, jolloin ottosignaali on siis vaikuttanut antosignaaliin (= ehdollisuus). Tätä käytetään Mealyn-koneissa. Antosignaali saa ko. arvon ainoastaan mikäli ottosignaali toteutuu (vrt. normaali antosignaali)
  • tilasiirtymä = jos tilasta A voi siirtyä tilaan B, on niiden välillä nuoli. Nuoli voi kulkea erilaisten päätöslohkojen kautta.

ASM:n toiminnalliset osat (Tärkeää osata tulevia harjoituksia varten.)

Lisätietoja:


Tämän sivun sisällöstä vastaa aura@wooster.hut.fi
URL: http://signal.hut.fi/digis/luento9/asm.html
Sivua on viimeksi päivitetty 15.08.2003.